The Rebellious Daughter

People says that a daughter is your greatest source of pride and your greatest hope for the future... The happiest moment of your life was the day she was introduce to the world. But now, I'm the one who has been abandoned by my own biological father just because my stepmother. Why? I dont know the actual reason, but I think this is because of I've hurt my stepmother's feeling. So thats why my father abandoned me .

As for me, its not my fault for hurt her feelings. I'm just defend my mother. I just dont understand why she kept bob up and down the old story and why she looks like she did not know that she's seized our happiness? She kept blaming my mom.dont she realise the truth that she was the second wife? dont she realise that how my mom feelings after she marry my father. The question is WHY??? After what she has did, she seized my father from my mother, and now she kept saying about my mother's flaws. Now my mom die, and she still acting like that. 

As a daughter I think I should stand up and voice out my feelings, because before this I just heard all the accusations and not doing anything. But this time, its too much and she's chalenging my patience. So I just let it all my true feelings. In that moment, I really hope that my father will understand bout my feelings and I really hope that my father will on my side. All this years, I'm hiding my depression from you. But cant you see it? Is it because your ego? Is it because of her? 

I thought that if I'm your daughter you will be on my side. But I'm wrong. Now you expel me from the house and says that I'm the rebellious child? How could do this to me dad. All those years I've been treated like a maid and take care my step brother and sisters. My own sister ask you for a handbag that cost only RM 45 but you said its waste. Then you buy a handbags with cost RM 1000, couch brands for the step mother! Wow!you make me shock! 

Dad I'm really tired for hiding my feeling and my depression and also pretending to be okay in front of my friends. But until now, I still remember what mom tolds me before she die. she said that, no matter what happen, I must take care of you and I promise to my mom to do that. 

So father, remember this, although you've said that I'm your rebellicious daughter, you must know that one day when you falling sick and my step brother and sisters did not want to take care of you, I'll come and taking good care of you for the rest of my life. I love you dad. really love you. 

sincerely 
the rebellious daughter





p/s: this is based from a true story,she was a precious daughter who wish her father to trust her that she'll never forget and leave him alone. hope you will enjoy this sad life daughter.

Too late, but still Eid!

Assalammualaikum,
Hello loveble creatures! So, its Eid and I did not wish anything for Eid ceremony and I know who cares about me. well quite buzy being le form 6 students. so much assignment to do. hahaha. Apalah speaking london gitu. Persoalannya mengapa mesti london? Mengapa tak Amerika ke, British ke, lalalla. Nonesence lah auni. Anyway just write the short entry for this story. (sebab bukan ramai yang baca pun.) Auni cuma nak ucapkan selamat hari raya, maaf zahir dan errrr batin kena ke? hihi. Maaf lah kalau ada yang terasa hati especially haters yang dok kutuk mengutuk tu. Hamboi. bulan pose dah habis pun masih dengan sesi kak kiah propa ke? "Jaga-jaga ada yang memerhati" hihi. Adios. enjoy your eid!


le girl with le camera with her own world. 

bila budak tingkatan enam sudah mula sibuk

Assalammualaikum, 
just wanna share this errrr....dont know lah to explain bout this not creative picture kan


well its a simple dimple picture but auni harap mereka yang suka baca blog auni tu (errrrr..actually ada ke orang minat nak baca blog aku yang ..... ni) terjawab lah segala pertanyaan mereka..hehehhe. harap kita berjumpa lagi. 

Assalammualaikum


gambar masa hari raya di tempat kerja. wenkwenk >< kita tau kita perasan ayu


Fakta menarik mengenai asal-usul solat dan bacaan dalam solat

Assalammualaikum
auni saja je nak kongsi fakta ni dekat readers, mana tau ada orang yang tertanya-tanya pasal asal-usul solat nie kan. mungkin fakta nie boleh jawab persoalan korang. kalau tak dapat jawab tu tak tahu lah auni nak jawab macam mana. Lagipun auni ni pun masih belajar tentang perkara solat ni. hihi

SUBUH:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Subuh ialah Nabi Adam a.s., iaitu tatkala baginda keluar dari syurga lalu dihantar ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar Subuh telah keluar Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat.

Rakaat pertama:- Bersyukur baginda kerana terlepas dari kegelapan malam.
Rakaat kedua:- Bersyukur baginda kerana siang telah menjelma.

ZOHOR:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s.,iaitu tatkala Allah s.w.t. telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s. Sedang seruan itu datangnya pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim empat rakaat.
Rakaat pertama:- Bersyukur bagi penebusan.
Rakaat kedua:- Bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya.
Rakaat ketiga:- Bersyukur dan bermohon akan keredhaan Allah.
Rakaat keempat:- Bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.

ASAR:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Asar ialah Nabi Yunus a.s.,tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari perut ikan nun. Ikan nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai sedang ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah daripada 4 kegelapan iaitu:
Rakaat pertama:- Kelam dengan kesalahan.
Rakaat kedua:- Kelam dengan air laut.
Rakaat ketiga:- Kelam dengan malam.
Rakaat keempat:- Kelam dengan perut ikan Nun.

MAGHRIB:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Maghrib ialah Nabi Isa a.s.,tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukurlah Nabi Isa lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut, iaitu:
Rakaat pertama:- Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa.
Rakaat kedua:- Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.
Rakaat ketiga:- Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah jua, tiada dua atau tiga.

ISYAK:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Isyak ialah Nabi Musa a.s. Pada ketika itu Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah lalu menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir.Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur.
Rakaat pertama:- Dukacita terhadap isterinya.
Rakaat kedua:- Dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
Rakaat ketiga:- Dukacita terhadap Firaun.
Rakaat keempat:- Dukacita terhadap anak Firaun.

Jadi, ini je lah yang dapat auni kongsi dengan korang semua :)



Sumber :  Dipetik daripada speakerpecah.blogspot.com

Tips penjagaan rambut dan juga tips elak botak untuk lelaki

Assalammualaikum,
hihihih..lama nya tak update blog yang usang ni..fuuhhh.fuuuhhhh..
tetiba pulak rasa macam jari ni terlebih rajin pulak kan, padahal homework berlambak. tangan dok gatal nak bukak lappy, ini lah dugaan bebudak sekolah zaman sekarang, segalanya dihujung jari. kalau boleh homework tu pun nak buat secara online jugak..ekekeke
Ok lah tajuk yang agak menarik kat atas tu kan aku nak share lah sikit, rambut aku ala ala kerinting tapi macam malu-malu pulak nak kerinting kan..alah rambut ikal mayang lah katakan..bila rambut panjang tu mulalah malas nak jaga, tapi tak ada lah sampai rambut tu dua bulan sekali baru nak cuci..haish alamat nya kutu tu dah buat bandar and dah siap lantik datuk bandar lagi...ekekekke..sebenarnya petua ni aku dapat masa aku usha blogger femes ni ha, sapa tak kenal dengan HANIS ZALIKHA atau panggilan manje nya keknis.. usha punya usha jumpalah petua yang aku rasa berguna sesangat tuk rambut si ikal mayang and untuk lelaki, jangan risau..anda tidak di pinggirkan ok, keknis ni ada macam-macam petua yang berguna..petua paling best tuk laki ialah tips elak BOTAK hihi... nampak tak highlight kat situ.. 
LETS TAKE A LOOK

TIPS UNTUK RAMBUT SI IKAL MAYANG

1. Basuh rambut selang sehari.

2. Never basuh waktu pagi, waktu malam sahaja.

3. Sarung bantal satin.

4. Letak bedak di bantal sebelum tidur (untuk kurangkan minyak dan berbau harum).letak kat bantal ok..bukan kat rambut..ihihih..nanti rambut korang putih, boleh main nenek-nenek ngan adik-adik..ekekek

5. Jangan basuh rambut guna air panas. Kalau boleh guna ice lebih baik sebab semakin sejuk, semakin bersinar.

6. Selepas styling yang berat after hair show, basuh rambut guna perapi dulu, diikuti dengan shampu.

7. Selalu lindungi dari matahari (sebab I a.k.a keknis selalu pakai cap). Kalau tengok orang pakai tudung punya rambut, banyak yang sihat (hikmah).

8. Saya a.k.a keknis jarang letak produk rambut. Sangaat jarang.

9. Sejujurnya, saya a.k.a keknis tidak memiliki sikat. Kalau selalu sikat rambut menyebabkan kuasa statik menjadikan rambut frizzy. Macam letak kepala dekat dengan tv bila nak on. Kan meremang sikit haha.

10. Guna jari pun boleh. Sikat rambut guna jari masa mandi.

11. Jangan keringkan rambut guna pengering rambut atau tuala secara kasar. Lepas mandi, balut je dengan tuala, then agak-agak dah tak menitik air, buka tuala dan biar ia kering semulajadi.

12. Kalau pakai tudung, tak pernah pakai masa rambut basah.

TIPS ELAK BOTAK

Tips 1: JANGAN BIAR KULIT KEPALA BERMINYAK.
Ya, saya paham rambut awak pendek, jadi awak tak rasa rimas kalau tak basuh setiap hari atau selang sehari. Awak tak rasa rimas kalau 2-3-4-5 hari biar rambut tak bershampoo. Tapi... mak dan makwe awak rimas. Sebab kulit kepala awak berminyak dan (maybe) busuk. Pastu kulit kepala berminyaklah senang gila rambut nak gugur. Minyak = lubricant. OMG common sense injected kan. Jadi shampoolah rambut anda selang sehari.


Tips 2: JANGAN SIKAT RAMBUT MASA BASAH.
Rambut dan kulit kepala jadi lembut dan fragile waktu basah. Waktu tuh jugalah awak nak sikat ya? Mmmph.


Tips 3: JANGAN IKAT RAMBUT MASA BASAH.
Ini untuk yang rambut panjang. Janganlah ikat rambut masa basah. First of all, rambut fragile ditarik-tarik. Secondly, rambut jadi kepam sebab belum kering sudah dikumpulkan bersama. Thirdly, bila kepam, dandruff pun berkepuk-kepuk, menutupi liang rambut, jadilah rambut gugur! Suka lettew botak.


Tips 4: JANGAN GUNA SHAMPOO PEREMPUAN
Ada sebab shampoo kita semua bergender. Shampoo perempuan untuk rambut perempuan yang lembut dan tak selalu letak gel/miyak/wax. Jadi rumusan dia pun lemah lembut hewhewhew. Bila awak pakai kat rambut awak yang penuh wax tuh, memanglah tak luntur waxnya. Jadi masih tinggal sisa-sisa wax yang boleh sumbat liang rambut awak. Malah, bila awak cuci tak cukup bersih, susah nak rapikan/stylekan rambut tuh the next day.


Tips 5: PAKAI TOPI HANYA DI LUAR BANGUNAN.
Saje je.


Ok itu sahaja lah rasanya tips yang auni kongsi..nanti kalau auni ada tips yang baru yang auni jumpa masa jalan jalan dengan atok Google Auni kongsi dengan korang okayy...


SUMBER: Dipetik daripada blogger femes lagi ayu+lawa Kak Hanis Zalikha..

see her hair..jeles tau..haish..