haaaacccooom. Fakta menarik tentang bersin ^^

Assalammualaikum.

hoyeah...anak dara sorang ni memang bagus lah kan. pagi-pagi sabtu terus siap2 anta mak g keje.lepastu terus lepak kat tasik kota kemuning. Bukan berjoging, bukan bersenam, tapi menikmati pemandangan indah ciptaan illahi yang sangat indah bersama atok.bhahahahahhaha. and then balik rumah terus duduk depan laptop, cium-cium lappy and online. 

pwhew.penat nya buka mukaddimah.haahhahah. anyway hari ni tetiba pulak nak cerita pasal bersin kan. sebab nya, dari semalam auni demam asyik bersin je. tak henti-henti. grrrrr... bak kata adik auni, bersin 3 minit sekali.bhahahahahha. pandai ko buat lawak ye dek. so nak cari fakta yang memang betul ni kena lah cari dengan atok Google kan. so dah jalan-jaln tu jumpa lah macam-macam fakta yang menarik and geli hati. so jom  kita review.


  1. Bersin merestart tubuh kita
    Pada saat kita bersin, secara refleks maka otot-otot yang ada di muka kita menegang, dan jantung kita akan berhenti berdenyut atau berhenti berdetak untuk sementara. Dan setelah kita selesai masa bersin tersebut, maka jantung kita akan berdetak kembali

  2. Kekuatan bersin
    Saat bersin, maka lendir atau benda-benda asing yang ada di mulut dan hidung akan keluar dengan kecepatan 100 mil per jam. Jika bersin terlalu keras beresiko dapat meretakkan tulang iga.

  3. Bahaya ketika menahan bersin
    Ketika Anda menahan bersin, maka Anda akan menahan tekanan bersin maka tubuh harus mengatasi perubahan akibat tekanan kuat yang masuk kembali ke dalam saluran pernapasan. Tekanan tersebut bisa menyebabkan kerusakan pada gendang telinga, selain itu resiko mengalami pecah pembuluh nadi di kepala dan leher mungkin dapat terjadi

  4. Bersin mengeluarkan banyak sekali bakteri
    Ketika bersin maka tubuh akan mengeluarkan 100.000 kuman atau bakteri ke udara. Menurut John Pan, MD, kepala Pusat Pengobatan Integratif di George Washington University Medical Center, bersin yang ditahan akan memaksa bakteri kembali masuk ke dalam rongga hidung dan kanal telinga, sehingga bisa menimbulkan infeksi bagi tubuh kita.

  5. Risiko yang dialami saat membuka mata saat bersin
    Saat bersin, maka akan terjadi stres yang luar biasa pada tubuh, tekanan udara yang cukup penting terletak pada mata.Tekanan tambahan tersebut memang tidak akan membuat mata copot atau keluar (namun dapat saja terjadi). Tekanan itu akan membuat mata merasa tidak nyaman. Sehingga secara refleks seseorang akan menutup matanya saat bersin sebagai bentuk perlindungan. Jadi akan sulit untuk membuka mata saat bersin.


    bhahahahhaha...kalau korang nak tau kan, kucing pun bersin tau. tak caye??? pergi tanya kucing korang, kalau tak de kucing, pergi tanya kucing jiran. jiran pun tak de kucing??
    huh....kesah pulak auni.bhahahahhaha..kalau bersin ni kan boleh tahan laju nya.kadang-kadang boleh buat kita TERkencing, TERkentut, TERberak, and segala macam TER lagilah.
    hehehehheheh...macam korang tak penah kena pulak kan?? tipu letew. 

    ce tengok video ni......


    bhahahahahaha..lawak siot..auni dengan adek-adek tergelak-gelak guling-guling satu rumah (ok fine tipu je tu, tak sampai satu rumah tapi kat ruang tamu je.)





    Annoying gila weh laki ni.hahahahahahahha
    ok lah, sampai sini je entry bersin ni ye. nanti auni update lagi yang baru.

    Lots of love 

    cepatlah mengaku, auni comel kan?? bhahahhaha..jangan perasan sangat lah sayang..


2 comments:

salemaziz said...

ewwww..hahaha

Uncle Jonni said...

owh no... huhuhu....

siyut je gambo tu...
huhuhuhu