Kulit boleh rosak kerana tabiat kita tanpa sedar?

Assalammualaikum

Yeah update lagi.hehehehhehe.ni nak kongsi sikit lah kan fakta yang sangat berguna++ buat kita sume.
fakta ni auni dapat masa auni jalan-jalan cari maklumat dengan atok Google, then terjumpa lah macam-macam maklumat yang auni sendiri tak percaya.bhahahhahaha. tipu je tu. ewmmm auni memang jaga sangat kulit auni tapi nak buat macam mana kalau dah mr jerawat tu nak muncul kan.bhahahhahha. CAUTION!!
jangan pernah picit jerawat tu kalau tak nak ada parut yang susah nak hilang k.

ehem...berbalik pada tajuk. jom lah baca fakta pasal "Kulit boleh rosak kerana tabiat kita tanpa sedar"


Tabiat-tabiat yang boleh merosakkan kulit

Tanpa disedari kadang kala sesetengah tabiat seharian kit memberi kesan buruk pada kulit termasuk berjerawat, kusam dan kering tidak bermaya. Antara tabiat buruk tersebut termasuklah:

Malas mengganti sarung bantal

Ketika tidur, sel-sel kulit mati di wajah akan melekat pada sarung bantal. Lama kelamaan ia menebal dan timbul bakteria. Jadi jika malas mengganti sarung bantal bermakna anda tidur di atas timbunan bakteria.

Bercakap di telefon terlalu lama

Menjadi kebiasaan kita meletakkan telefon bimbit di sebarang tempat termasuk di tempat-tempat berdebu seperti dalam beg, atas meja, dalam kereta dan sebagainya. Tanpa disedari ia boleh menyebabkan jerawat pada muka apabila pipi bersentuhan dengan telefon akibat bercakap di talian terlalu lama. Untuk mengelakkannya lap dulu telefon sebelum menggunakannya.

Kerap mengerutkan mata

Tabiat sesetengah daripada kita tidak gemar mengenakan kaca mata atau lensa sesentuh walaupun penglihatan agak kabur. Ini membuatkan anda mengerutkan muka dan mengecilkan mata untuk melihat objek dengan lebih jelas. Jika perbuatan ini berlarutan kesannya kulit akan cepat berkerut dan kelihatan tua.

Kerap mandi air panas

Mandi air panas memang nikmat. Tapi jika terlalu kerap dan tempohnya terlalu lama, lapisan luar epidermis akan terkikis dan kulit akan jadi sangat kering. Kulit kering lebih cepat kendur dan berkedut.

Penggunaan penyembur rambut (hair spray)

Banyak yang menggunakan tapak tangan untuk melindungi mata ketika menggunakan penyembur rambut. Tapak tangan tidak dapat melindungi seluruh wajah kerana partikal-partikal kecil daripada penyembur rambut akan menembusi celah-celah jari dan melekat pada wajah yang boleh menjejaskan kulit. Seeloknya gunakan tuala bersih untuk melindungi wajah ketika menggunakan penyembur rambut


You see that!!! memang whoa!! lah kan.
so silalah elakkan tabiat ini supaya kulit kita tak cepat rosak yer kawan-kawan semua. ewmm...wokey lah readers, gtg now. nak pergi kerja.heheheheh. nanti datang melawat auni and say hi kat auni kat tempat kerja k!!

Lots of love <3

#saya comel kan awak????bhahahahhahahah perasan..

2 comments:

Ariena Hisham said...

Thanks for sharing all this auni :)

Aunie Hanis said...

hehehheheheh...ni pun dapat kat atuk google..