Khasiat yang penuh walaupun sekadar air suam

Assalammualaikum.

weeeeeeeeeeee...hello readers sekalian, so macam biasa lah, pemilik blog ni memang suka berjalan-jalan dengan atok Googldia kalau ada masa terluang. hewhewhew (ketawa comel)

Actually pagi-pagi ni auni nak kongsi pasal air suam a.k.a sky juice. Waaaahhhh nama glamour tuh. hahahhahahha. Anyway, tiap-tiap pagi sebelum basuh muka+gosok gigi, auni dah biasakan diri minum air suam dulu. Reason???? Hahahahah. mula-mula, auni pun tak tahu air suam ni banyak manfaat tapi dah selalu tengok nenek buat, so auni pun follow lah... (I will follow you...) and then tak lama lepas tuh, tanya lah nenek kenapa selalu buat rutin tu tiap-tiap pagi. Nenek auni cakap kalau nak kulit yang cantik+glowing (bukan glowing in the dark yer) air suam lah yang bagus..weeeeeeeeeeeee....sapa tak nak kulit cantikkan??  hehehehhe..selain tu, banyak lagi manfaat air suam yang korang perlu tahu..

Check it out...


1. Menguruskan badan
 
Khabar gembira buat para wanita yang tengah berdiet. Air suam tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita.


2. Meningkatkan kesuburan
 
Air suam dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.


3. Melancarkan sistem pencernaan
 
Minum air suam dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.


4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser
 
Air suam bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.


5. Perawatan kecantikan
 
Kekurangan pengambilan air suam menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut.


Baik untuk anda..jom minum!!


6. Tubuh lebih segar dan sihat
 
Khasiat air suambukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.


7. Menyihatkan jantung
 
Air suam juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air suam.


8. Ubat kepada penyakit strok

Air suam tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.

  


so???? (angkat-angkat kening) hebat kan air suam ni, hehehehehe...Lepas ni minum lah air suam ni lapan gelas sehari. Walaupun tak ada rasa+warna pun tak menarik, tapi air suam ni lah yang paling menyihatkan tubuh badan kita. Tapi jangan lah minum air suam sampai kembung perut ye..bhahahhah..
   
Ok lah, itu sahaja dari Auni hanis
hope korang suka dengan info kesihatan ni, ingat ye kawan-kawan, benda yang asas tu lah yang penting, kalau makan ubat paling mahal + berkesan , tapi tak amalkan benda yang asas, tak guna juga kawan.
hehehehhe..Adios.

Lots of love <3


# info ini di bawakan oleh Auni hanis dan juga atok Google. 

2 comments:

Ariena Hisham said...

Wahhh. Banyak betul khasiatnya :D

mama wana said...

entri yang bermanfaat.TQ dear :)